ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Μακροχρόνια Euroleague: Με τον Βεζένκοφ στο 2.10

Μακροχρόνια Euroleague: Με τον Βεζένκοφ στο 2.10

Τέσσερις αγωνιστικές απομένουν για το φινάλε της regular season της Euroleague και το Betmarket.gr επιστρέφει με μακροχρόνια στοιχήματα για τη διοργάνωση.

Η αγωνία για το φινάλε της κανονικής διάρκειας της Euroleague κορυφώνεται, όσο πλησιάζουμε προς την 34η αγωνιστική. Μπορούμε, μετά από 30 αγωνιστικές, να πούμε πως η φετινή regular season ήταν η πλέον ενδιαφέρουσα. Δεν είχαμε το ξεκάθαρο φαβορί, ενώ ακόμα και τώρα, τόσο οι θέσεις για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, όσο και τα εισιτήρια των προημιτελικών είναι ακόμα άγνωστα.

Στο Betmarket.gr έχουμε κάνει ειδικές αναλύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όσον αφορά τα μακροχρόνια στοιχήματα στη Euroleague. Πριν την έναρξη της σεζόν είχαμε προβλέψει την πιθανότητα να είναι ο Σάσα Βεζένκοφ MVP της σεζόν. Μία επιλογή που είχε απόδοση 11.00 και πλέον οι περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες τη δίνουν κάτω του 1.10 (!). Είχαμε προβλέψει επίσης ότι ο Ολυμπιακός θα είναι στο Top-4 της κανονικής διάρκειας και μόνο με θαύμα δεν θα είναι εκεί.

Ακολούθησε μία δεύτερη, πιο πρόσφατη ανάλυση σε μακροχρόνια της Euroleague. Τότε, είχαμε προτείνει την είσοδο της Παρτιζάν στην οκτάδα σε απόδοση 1.95. Η νίκη επί του Ολυμπιακού την περασμένη Παρασκευή αποτέλεσε το μεγαλύτερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, είχαμε εκφράσει την άποψη (μέσα από επιχειρήματα) πως οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να τερματίσουν στην κορυφή της βαθμολογίας. Ακόμα εκεί είναι και το αρχικό 2.60 που είχαμε δώσει, πλέον είναι κάτω του 1.50.

Με δεδομένο, λοιπόν, πως απομένουν μονάχα τέσσερις αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, επανερχόμαστε με μία τρίτη ανάλυση σε μακροχρόνια της Euroleague. Φυσικά τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αναλύσεις των αγώνων στην καθιερωμένη στήλη «Πάμε Ευρωλίγκα». Προς το παρόν, έχουμε εντοπίσει τρία ενδιαφέροντα σημεία και θα σας τα παρουσιάσουμε παρακάτω.

Διαφορετικά κίνητρα

Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο στα μακροχρόνια στοιχήματα της Euroleague, είναι η ανάδειξη του πρώτου σκόρερ της κανονικής διάρκειας.

Ας δούμε τους πρώτους πέντε σκόρερ της διοργάνωσης, μετά από 30 αγωνιστικές:

  1. Γουίλ Κλάιμπερν 517
  2. Σάσα Βεζένκοφ 515
  3. Κέβιν Πάντερ 470
  4. Ντζάναν Μούσα 458
  5. Μάικ Τζέιμς 453

Πρακτικά όπως βλέπουμε η κορυφή για τον πρώτο σκόρερ θα κριθεί μεταξύ του Γουίλ Κλάιμπερν και του Σάσα Βεζένκοφ. Για να βγει κάποιος από τους έτερους τρεις (Πάντερ, Μούσα, Τζέιμς) κορυφαίος σκόρερ, θα πρέπει να έχει πάνω από 20 πόντους κατά μέσο όρο και να μην σκοράρουν οι δύο πρώτοι.

Η διαφορά μεταξύ Κλάιμπερν και Βεζένκοφ είναι μονάχα 2 πόντοι, άρα πρακτικά λεπτομέρειες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Το βασικό ζήτημα ως προς την κούρσα του σκόρερ έχει να κάνει με το κίνητρο και τους αγώνες των ομάδων. Η Εφές Αναντολού στην προκειμένη περίπτωση, εάν χάσει έναν από τους δύο αγώνες της «διαβολοβδομάδας» που ξεκινά αύριο, θα μείνει και εκτός οκτάδας. Οι Τούρκοι θα είναι δύο νίκες μακριά από την Μπασκόνια, την ώρα που οι Βάσκοι έχουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας μαζί τους. Πρακτικά, δηλαδή, δύσκολα θα βρει κίνητρο μετά ο Κλάιμπερν για να σκοράρει πολλούς πόντους. Παράλληλα, πρέπει να υπολογίσουμε και το πρόβλημα στα αποδυτήρια της Back to back πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μάλιστα, ο Σέιν Λάρκιν είχε δηλώσει μέσω των social media την αντίδραση του για την διατήρηση του Γουίλ Κλάιμπερν περισσότερα λεπτά στο παρκέ, σε σχέση με τον ίδιο. Λεπτομέρειες που ίσως επηρεάσουν τη συμμετοχή των παικτών στα εναπομείναντα παιχνίδια.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός θα έχει κίνητρο και στα τέσσερα παιχνίδια που απομένουν για το φινάλε της regular season. Σε αυτό το διάστημα οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν ξανά τον Παναθηναϊκό και πάντα αυτά τα παιχνίδια είναι ειδικών συνθηκών. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, μάλιστα, για τον Σάσα Βεζένκοφ, είναι πως μονάχα σε τρία παιχνίδια της φετινής Euroleague έχει μείνει σε μονοψήφια νούμερα. Οι δε αντίπαλοι των Πειραιωτών στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια δεν έχουν τόσο δυνατούς παίκτες στο «4». Ίσως μονάχα ο Ερυθρός Αστέρας με τους Πετρούσεφ – Μπέντιλ, όμως μιλάμε πλέον για ένα αδιάφορο, βαθμολογικά σύνολο.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, η περίπτωση να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της κανονικής διάρκειας της Euroleague ο Σάσα Βεζένκοφ έχει πολλές πιθανότητες. Το 2.10 που προσφέρει η Novibet για αυτή την επιλογή είναι εξαιρετικό, δεδομένης και της ελάχιστης διαφοράς με τον Κλάιμπερν.

Ένα εισιτήριο για 5 διεκδικητές

Φυσικά, τεράστιο είναι το ενδιαφέρον, όσον αφορά τη μάχη για την είσοδο στην οκτάδα. Εκεί, λοιπόν, έχουμε συνολικά 7 ομάδες που μαθηματικά ελπίζουν στο μαγικό «χαρτάκι» των playoffs. Δεν βάζουμε στην εξίσωση τις Παρτιζάν και Μακάμπι Τελ Αβίβ, μιας και έχουν φτάσει ήδη τις 17 νίκες και πολύ δύσκολα θα χάσουν την πρόκριση.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ομάδες που διεκδικούν την πρόκριση; Μπασκόνια, Ζαλγκίρις, Εφές Αναντολού, Βαλένθια, Ολίμπια Μιλάνο, Βίρτους Μπολόνια, Ερυθρός Αστέρας. Όχι μία και δύο, αλλά επτά ομάδες.

Το βασικό είναι να δούμε το πρόγραμμα που έχουν οι επτά διεκδικητές μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας.

Ημερομηνία

Μπασκόνια (15-15)

Ζαλγκίρις (15-15)

Εφές Αναντολού (14-16)

28/29-3

Vs Άλμπα Βερολίνου

Vs Μονακό

Vs Ολίμπια Μιλάνο

30/31-3

Vs Φενέρμπαχτσε

Vs Βαλένθια

Vs Βίρτους Μπολόνια

6/7-4

Vs Βιλερμπάν

Vs Μακάμπι Τελ Αβίβ

@ Φενέρμπαχτσε

13/14-4

@ Ολυμπιακός

@ Μπάγερν Μονάχου

Vs Μονακό

 

Ημερομηνία

Μιλάνο (14-16)

Βαλένθια (13-17)

Ερ. Αστέρας (13-17)

Β. Μπολόνια (13-17)

28/29-3

@ Εφές Αναντολού

@ Ερ. Αστέρας

Vs Βαλένθια

@Μακάμπι Τελ Αβίβ

30/31-3

@ Μακάμπι Τελ Αβίβ

@ Ζαλγκίρις

@ Βιλερμπάν

@ Εφές Αναντολού

6/7-4

Vs Μπαρτσελόνα

Vs Βίρτους Μπολόνια

Vs Ολυμπιακός

@ Βαλένθια

13/14-4

@ Βίρτους Μπολόνια

@ Μπαρτσελόνα

VS Φενέρμπαχτσε

Vs Μιλάνο

 

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι ομάδες που έχουν αυτή τη στιγμή το καλύτερο ρεκόρ (Μπασκόνια – Ζαλγκίρις), έχουν και το καλύτερο πρόγραμμα μέχρι το φινάλε της regular season. Έχουν τρία παιχνίδια στην έδρα τους και μιλάμε για δύο συλλόγους που έχουν ιδιαίτερη σχέση με το γήπεδο τους και τα περισσότερα αποτελέσματα τους είναι εντός έδρας. Η διαφορά μεταξύ τους είναι πως οι Βάσκοι έχουν καλύτερους αντιπάλους, σε σχέση με τους Λιθουανούς. Ειδικά δε αν χάσει η Ζαλγκίρις στον προσεχή αγώνα με τη Μονακό, θα είναι με την πλάτη στον τοίχο για την πρόκριση.

Όσον αφορά την περίπτωση της Εφές Αναντολού, από τη στιγμή που έχασε τα δύο τελευταία παιχνίδια με Παρτιζάν και Άλμπα Βερολίνου, αυτόματα μείωσε στο ελάχιστο τις πιθανότητες πρόκρισης. Θυμίζουμε ότι ούτε η ισοβαθμία με τη Μπασκόνια συμφέρει τους Τούρκους (2-0 υπέρ των Βάσκων), ούτε η τριπλή ισοβαθμία μαζί με τη Ζαλγκίρις (τον πρώτο λόγο πάλι οι Βάσκοι). Μονάχα σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους Λιθουανούς έχουν το πλεονέκτημα.

Αν αξίζει να πάρει κανείς ένα ρίσκο, αυτό θα ήταν για χάρη της Ολίμπια Μιλάνο. Και εξηγούμαστε. Προφανώς έχει το μεινοέκτημα επειδή έχει μία λιγότερη νίκη, έναντι των Μπολόνια και Ζαλγκίρις. Προφανώς έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα με τρεις εκτός έδρας αναμετρήσεις και μία εξ αυτών κόντρα στη Βίρτους Μπολόνια σε άτυπο «εμφύλιο». Η πορεία της, όμως, από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι σήμερα είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Η έλευση του Σαμπάζ Νέιπιερ έχει λειτουργήσει σαν «κόλλα» που ενώνει όλα τα «σπασμένα» κομμάτια του ρόστερ που ήταν υπό διάλυση μέχρι τη μεταγραφή του. Το δε 11.00 που προσφέρει η Stoiximan.gr για την είσοδο των Ιταλών στην οκτάδα αποδεικνύει το μέγεθος του ρίσκου. Στοιχηματικά και μόνο και με βάση την πορεία της ομάδας του Έτορε Μεσίνα το τελευταίο διάστημα, αξίζει κάποιος να ποντάρει.

Φυσικά, το μεγάλο φαβορί με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα είναι η Μπασκόνια. Η Stoiximan.gr προσφέρει την πρόκριση των Βάσκων στα playoffs σε απόδοση 1.80 και αν μη τι άλλο είναι μία καλή τιμή, αναλογικά με το πρόγραμμα της και την μέχρι τώρα πορεία της.

Η εμπειρία έχει τη δική της βαρύτητα

Κρατήσαμε για το τέλος στην ανάλυση μας για τα μακροχρόνια στοιχήματα της Euroleague, μία επιλογή για το Final-4. Ποιο είναι αυτό; Η πρόκριση της Φενέρμπαχτσε στα ημιτελικά και το ταξίδι στο Κάουνας. Και εξηγούμαστε.

 Τα αποτυχημένα αποτελέσματα των «καναρινιών» στις τελευταίες αγωνιστικές της regular season, τους έχουν φέρει στην 5η θέση της βαθμολογίας. Μάλιστα, απέχουν δύο νίκες μακριά από τη Μονακό και τη Μπαρτσελόνα, ενώ Παρτιζάν και Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι μόλις μία νίκη από κάτω. Τονίζουμε πως σε περίπτωση ισοβαθμίας με μία εκ των δύο, η Φενέρ έχει το πλεονέκτημα λόγω διαφοράς πόντων.  Σε φυσιολογικές συνθήκες, λοιπόν, οι Τούρκοι θα αντιμετωπίσουν μία εκ των Μπαρτσελόνα ή Μονακό με μειονέκτημα έδρας.

Η Μπαρτσελόνα με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο έχει ζήσει δύο πολύ δύσκολες φάσεις playoffs στη Euroleague στο παρελθόν. Τόσο κόντρα στη Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης πρόπερσι, όσο και κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου πέρυσι, πέρασε στο Final-4 με σκορ 3-2 και ενώ είχε τερματίσει 1η στην κανονική διάρκεια. Οι «μπλαουγκράνα» αντιμετωπίζουν ξεκάθαρο πρόβλημα σε αυτή την περίοδο, απλά κανένας από τους προηγούμενους αντιπάλους δεν είχε το ειδικό βάρος να το εκμεταλλευτεί.

Η Μονακό από την άλλη έχει περίσσιο ταλέντο σε όλες τις θέσεις. Μιλάμε για ένα πλήρες ρόστερ που έχει παίκτες πρώτης γραμμής από το «1» μέχρι και το «5». Τι δεν έχει; Εμπειρία. Πέρυσι δοκίμασε για πρώτη φορά τις αντοχές της στα playoffs και έπαιξε στα ίσα κόντρα στον Ολυμπιακό. Συν τοις άλλοις, δεν έχει και παίκτες με συμμετοχές σε Final-4, άρα να έχουν το know how της διαδικασίας.

Η Φενέρμπαχτσε από την άλλη είναι μία καινούρια ομάδα, από την άποψη της αναδόμησης του καλοκαιριού και της έλευσης του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Έλληνας τεχνικός είναι πολυνίκης σε αγώνες playoffs. Μην ξεχνάμε πως στη μακρά θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν είχε χάσει ούτε μία φορά το εισιτήριο για το Final-4. Προφανώς η φετινή Φενέρ δεν είναι η ΤΣΣΚΑ του παρελθόντος. Μιλάμε, όμως, για έναν προπονητή που έχει την τεχνογνωσία να πετύχει, ξέρει τα προβλήματα της ομάδας του και θα προσπαθήσει να τα κρύψει. Συν τοις άλλοις, στα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας, οι Τούρκοι κέρδισαν δύο φορές τη Μονακό και έχασαν μία φορά από τη Μπαρτσελόνα εκτός στο φινάλε της αναμέτρησης.

Η ομάδα από την Κωνσταντινούπολη προφανώς είναι αουτσάιντερ για να περάσει στο Final-4. Πόσο εύκολα, όμως, μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αουτσάιντερ μία ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη; Η πρόκριση της Φενέρ στο Final-4 έχει απόδοση 2.25 στη Novibet.

BETMARKET ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ EUROLEAGUE

Euroleague Regular Season Πρώτος σκόρερ κανονικής διάρκειας - Σάσα Βεζένκοφ 2.10

Euroleague Regular Season Μπασκόνια είσοδος στα playoffs 1.80

Πρόκριση στο Final-4 Φενέρμπαχτσε 2.25

 

ΣΧΟΛΙΑ