ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Πιτό: Ένα γαλλικό «κλειδί» στην Ακαδημία

Πιτό: Ένα γαλλικό «κλειδί» στην Ακαδημία

Θέμα των ημερών παραμένει ακόμα στο αθλητικό ρεπορτάζ η oμάδα της Κ19 των «ερυθρόλευκων», δεδομένου ότι για πρώτη φορά ελληνική ομάδα κατέκτησε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA. Κι αυτή η επιτυχία, από μόνη της, σημαίνει πολλά!  

Γιατί είναι σαφές ότι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για το project "Ακαδημίες" όλα αυτά τα χρόνια είναι πάρα πολλά, πάνω από 50 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Κ19 του Ολυμπιακού, που πήρε και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα φέτος

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις εργασίες βελτίωσης που γίνονται διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια στου Ρέντη, δηλαδή στο αθλητικό κέντρο που φιλοξενεί τις ακαδημίες των Ερυθρόλευκων, προφανώς οι Πειραιώτες έχουν στρέψει την προσοχή τους στις υποδομές τους με τεχνογνωσία, πολλά χρήματα, επιθυμία για να αναδείξουν ξανά δικά τους παιδιά στην 11άδα τους.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Η αγάπη του για την Ακαδημία, τα νέα παιδιά και το όνειρο του να δει παιδιά της να είναι πρωταγωνιστές στην πρώτη ομάδα και αυτό έχει γίνει και θέλει να συνεχιστεί. Aυτό είναι το όραμα του και θέλει να το συνεχίσει με την κατάκτηση του UEFA Youth League να είναι ο πρόαγγελος του τι θα συμβεί στο μέλλον.

Συγκεκριμένα,  σε γαλλικά... χέρια εμπιστεύτηκε ο Ολυμπιακός την πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ19 του συλλόγου. Ο νέος προπονητής της ομάδας είναι ο Ρομέν Πιτό, πρώην ποδοσφαιριστής με τεράστια εμπειρία από τη Ligue 1 και με πολύ «βαρύ» βιογραφικό.

Πέραν  στην καταξίωση της πρώτης ομάδας στην Ευρωπαϊκή Ελίτ, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν την υπέρβαση  και στην Ακαδημία τους, φέρνοντας έναν πολύ καταξιωμένο προπονητή και πραγματικό καθηγητή του ποδοσφαίρου με τεράστια γνώση στα θέματα υποδομών.

0 47χρονος τεχνικός αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζοσέ Ανιγκό αντικαθιστώντας τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο που αναβαθμίστηκε στην πρώτη ομάδα βρισκόμενος στο πλευρό του Μεντιλίμπαρ. Ο Γάλλος ποδοσφαιράνθρωπος έχει ως... αποστολή του να δημιουργεί τη νέα φουρνιά «ερυθρόλευκων» αστεριών του ποδοσφαίρου.

Who is who

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τον Πιτό που σε λίγες ημέρες γίνεται 47 ετών (ημερ. γεν. 8/8/1977), έχει δουλέψει σαν υπηρεσιακός στην πρώτη ομάδα της Μονπελιέ, ενώ ήταν και βοηθός, ενώ υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής στα γαλλικά γήπεδα, φορώντας τις φανέλες των Νίς, Σοσό και Μονπελιέ. Ο Πιτό έχει αγωνιστεί σε πάνω από 350 παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου και έχει πάνω από 400 συνολικά στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Όσον αφορά την προπονητική, εκτός από το ότι έχει διατελέσει υπηρεσιακός στη Μονπελιέ, από το 2013 μέχρι το 2017 ήταν στις ακαδημίες της, ενώ ανέβηκε στη Β ομάδα από το 2017 έως 2021. Στην πρώτη ομάδα της γαλλικής ομάδας διετέλεσε συνεργάτης του Ολιβιέ Νταλ’Ολιό, ενώ όταν ο τελευταίος απολύθηκε, τον Οκτώβριο του 2022, ο Πιτό ανέλαβε πρώτος προπονητής της Μονπελιέ και παρέμεινε εκεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο Πιτό δεν διαφέρει πολύ από τον τρόπο παιχνιδιού και την φιλοσοφία του Συλαϊδόπουλου. To σύστημα πάνω στο οποίο βασίζεται κυρίως είναι το 4-2-3-1, χρησιμοποιώντας κι άλλες παραλλαγές ανάλογα τις ανάγκες του παιχνιδιού.

Σκοπός του είναι να βοηθάει τους Νέους να προοδεύουν και να εξελιχθούν στο υψηλότερο επίπεδο και το «κλειδί» της επιτυχίας για εκείνον δεν είναι άλλο από πολλή δουλειά και σοβαρή καθημερινή προπόνηση.

Δεν πρόκειται για έναν τυχαίο προπονητή, η επιλογή του αναβαθμίζει το στάτους της «ερυθρόλευκης» Ακαδημίας και έχει ως στόχο την αξιοποίηση κι άλλων ταλέντων που θα ανεβούν στην πρώτη ομάδα έχοντας εντρυφήσει την φιλοσοφία του και την ποδοσφαιρική του γνώση. Το ίδιο έκανε και με την Μονπελιέ, το ίδιο ήρθε να κάνει και στον Θρύλο, με στόχο φυσικά την κατάκτηση πρωταθλημάτων και γιατί όχι νέων Ευρωκουπών.

Πρώτη «γεύση» από τη δουλειά του, καθώς βρίσκεται ήδη στο Καρπενήσι και καθοδηγεί τους Πειραιώτες στην προετοιμασία, θα δούμε στο σπουδαίο ματς με την Φλαμένγκο στο «Μαρακανά» στις (24/8) με έπαθλο το Διηπειρωτικό.

Ο τρόπος λειτουργίας της Ακαδημίας του Ολυμπιακού και δη της ομάδας Κ19, ιδιαίτερα με την επιλογή του καταξιωμένου Γάλλου προπονητή, δείχνει τον δρόμο και δημιουργεί προσδοκίες και όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

 
BetMarket 728x90

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ