ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Η πείρα του Ντάνι Γκαρθία έρχεται να «απογειώσει» το κέντρο του Ολυμπιακού!

Η πείρα του Ντάνι Γκαρθία έρχεται να «απογειώσει» το κέντρο του Ολυμπιακού!

Ο Ντάνι Γκαρθία αλλάζει τα «ερυθρόλευκα» της Αθλέτικ Μπιλμπάο, βάζοντας αυτά του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός χαφ μετακομίζει στο Λιμάνι, ως ένα από τα «αγαπημένα παιδιά» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, με σκοπό να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, με την πείρα του… και όχι μόνο.

Άλλωστε, δεν αποτελεί τυχαία μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που ο προπονητής των Πειραιωτών έχει στην «καρδιά» του. Μαθητής και δάσκαλος έχουν συνεργαστεί ξανά, με απόλυτη επιτυχία στην Έϊμπαρ, προάγγελος του τι μπορούμε να δούμε στον Πειραιά. Ένας προπονητής με πειθαρχία και λάτρης της λεπτομέρειας, όπως ο Βάσκος, μόνο τυχαία δεν καταλήγει σε μία τέτοια περίπτωση.

Και πραγματικά αυτό ισχύει, διότι μιλάμε για ένα κανονικό «λιοντάρι» στα χαφ, δείγμα του πόσο ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία της Μπιλμπάο, αλλά και του κατά πόσο αυτό είναι πιθανό να γίνει με τον Ολυμπιακό.

Ένας δεξιοπόδαρος μέσος, που μπορεί να παίξει με την ίδια άνεση τόσο ως αμυντικός χαφ, όσο και πιο μπροστά, κυρίως σε πιο δημιουργικό ρόλο και κατά το «χτίσιμο» των φάσεων. Μια πιο αθλητική κοψιά, αν αναλογιστούμε το ύψος του (1,79 μέτρα), λειτουργεί, κατά βάση, με την αντίληψη και το πολύ καλό footwork του.

Σαν κεντρικός μέσος έχει αγωνιστεί 217 φορές, καταγράφοντας 2 γκολ και 7 ασίστ, ενώ 134 φορές έχει παίξει σαν αμυντικός μέσος, καταγράφοντας ισάριθμα γκολ και 5 τελικές πάσες. Παίκτης σημαντικός για το build-up της ομάδας, και ιδιαίτερα για το ξεκίνημά του. Η αθλητικότητα που διαθέτει μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό, τόσο σε σετ, όσο και σε πιο ανοιχτό παιχνίδι, κυρίως λόγω γρήγορης αντίληψης. Ποδοσφαιριστής που του αρέσει πιο πολύ το χτίσιμο και όχι το τελείωμα μίας φάσης. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε χρόνο το ποσοστό επιτυχημένων πασών στο αμυντικό μισό του γηπέδου «αγγίζει» το 90% ποσοστιαία, ενώ κατά 5 με 10% πιο κάτω (περίπου στο 80% κατά μέσο όρο) βρίσκεται η «τροφοδοσία» στο επιθετικό μισό.

Δυνατό του σημείο η κάλυψη χώρων και τα αποτελεσματικά τάκλιν, λόγω της τρομερής δουλειάς που κάνει με τα πόδια. Είναι αυτός από τον οποίο μπορεί να ξεκινήσει μία φάση η ομάδα του, με το υλικό που υπάρχει να τον βοηθά τρομερά. Ακόμα και η ταχύτητα να λείπει από κάποιον παίκτη αυτός το υπερκαλύπτει. Και σίγουρα, λόγω πείρας, ξέρει πολύ καλά να το κάνει.

Ο Ντάνι Γκαρθία αποδεικνύει ότι είναι πολυδιάστατος παίκτης, αφού ανά τα χρόνια, το ποσοστό των κερδισμένων μονομαχιών από… αέρος βρίσκεται κοντά στο 55%, ενώ αυτό των αντίστοιχων στο χορτάρι στο 50%, αν και δίνει περισσότερες «μάχες» στο έδαφος, βελτιώνοντας αυτό το κομμάτι, ανά τα χρόνια. Τα προαναφερθέντα νούμερα πάντως είναι πολύ καλά, για ένα πρωτάθλημα με τα χαρακτηριστικά και την σκληρότητα της La Liga.

Ένα πρωτάθλημα το οποίο τον έχει αναδείξει ως παίκτη και αποτελούσε για πολλά χρόνια «σπίτι». Πρώτα με τη φανέλα της Έιμπαρ και στη συνέχεια αυτή της Μπιλμπάο. Λογικό να έχει σκληραγωγηθεί, μέσω αυτού, και να αποτελεί παίκτη ιδανικό για ένα πρωτάθλημα, όπως το ελληνικό.

Κατά βάση «προστάτης» και δημιουργός για την ομάδα του, που σπάνια θα σκοράρει. Όταν κληθεί να το κάνει, παρ’ όλα αυτά, δύσκολα θα αστοχήσει. Όμως αυτός ο ρόλος δεν του ταιριάζει, αφού θέλει, πρωτίστως, να κάνει χαρούμενους τους συμπαίκτες του.

Παίκτης ομάδας και παίκτης… Μεντιλίμπαρ, με τον οποίο είμαστε σίγουροι πως θα τα πάνε εξαιρετικά. Στόχος του Ισπανού χαφ, μεταξύ άλλων, να αυξήσει την τροπαιοθήκη του, στην οποία βρίσκεται ένα πρωτάθλημα στη Δεύτερη Κατηγορία της χώρας του, το 2013/14, ένα εγχώριο Σούπερ Καπ το 2021, καθώς και το αποκορύφωμα. Το Κόπα Ντελ Ρέι της περασμένης αγωνιστικής περιόδου (2023/24).

Ένας ιδανικός «συνδετικός κρίκος», προκειμένου ο Ολυμπιακός να τον βοηθήσει να αυξήσει την τροπαιοθήκη του. Πρωτίστως σαν ιδανική κάλυψη για την άμυνα και τους Κάρμο, Ρέτσο, δηλαδή τα στόπερ, κατά βάση, αλλά και σαν «χείρα βοηθείας» για το επιθετικό κομμάτι. Εννοώντας τη συμβολή στο να δημιουργήσουν πιο εύκολα φάσεις τόσο οι παρτενέρ του στο κέντρο, όπως ο Τσικίνιο, ο Έσε και ο Όρτα, καθώς και για αυτούς που βρίσκονται μπροστά τους και θα κληθούν να συμβάλλουν στην τελευταία φάση ανάπτυξης της επίθεσης των Πειραιωτών, δηλαδή την τελική πάσα και την ολοκλήρωση της φάσης, ιδανικά με κάποιο τέρμα.

Ο Ολυμπιακός προσθέτει πείρα στο ρόστερ του με τον Ντάνι Γκαρθία, βάζοντας στο «παζλ» ένα κομμάτι που μοιάζει να ταιριάζει με τα υπόλοιπα. Στο στυλ του Μεντιλίμπαρ, μαθητής και δάσκαλος έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν άρτια, αφού ο ένας έχει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με αυτά του άλλου και αλληλοσυμπληρώνονται.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, πια, είναι να αναμένουμε την ολοκλήρωση της ένταξής του στον Ολυμπιακό, καθώς και αυτά που θα δείξει επί του πρακτέου, δηλαδή μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Φωτογραφία: Deia

 
BetMarket 728x90

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ