ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Το παρασκήνιο της απόφασης για το νέο σκληρό lockdown – Τι ισχύει από αύριο (video)

Το παρασκήνιο της απόφασης για το νέο σκληρό lockdown – Τι ισχύει από αύριο (video)

Σε καθολικό lockdown μπαίνει ξανά η Αττική σε λίγες ώρες. Από τις 6 αύριο το πρωί κλείνουν σχολεία, και εμπορικά καταστήματα, ενώ αλλάζουν πάλι τα πάντα στην εργασία και στη μετακίνηση. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική οδήγησε σε σκληρό lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς εξειδίκευσε τα μέτρα.

Πώς φτάσαμε στο νέο σκληρό lockdown – Τι ισχύει από αύριο 

Οι αποφάσεις για το νέο σκληρό lockdown στην Αττική ελήφθησαν εχθές το μεσημέρι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξειδίκευσε τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο το πρωί.

Ξεκαθάρισε ότι τελικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις με το κωδικό «6» για λόγους άσκησης θα επιτρέπονται παρότι εξετάστηκε η απαγόρευσή τους. Κρίθηκε ότι θα ήταν ταξική επιλογή και άδικο για τους κατοίκους των περιοχών που δεν έχουν κοντά πάρκο ή χώρο να αθληθούν και πως είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα αναψυχής.

Τα καταστήματα και τα σχολεία, πλην των τμημάτων ειδικής αγωγής θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Για τις επιχειρήσεις που θα είναι ανοικτές όπως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες για να κάνουν τις αγορές τους.

Οι υπηρεσίες take away και delivery θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες και τα περίπτερα θα είναι ανοικτά όλο το 24ωρο.

Οι μετακινήσεις εκτός περιφέρειας επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα από τις 18.00 μέχρι τις 05.00 τα ξημερώματα και τις καθημερινές από τις 21.00 μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Η πίεση που έχει αρχίσει να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμανε συναγερμό. Ειδικά στην Αττική και κυρίως το τελευταίο 3ήμερο τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονταν με ραγδαίο ρυθμό. Άρχισαν να αυξάνουν ανησυχητικά οι νοσηλευόμενοι τόσο στις απλές κλίνες Covid όσο και στις εντατικές.

Το φαινόμενο είχε πλέον χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης και όλα αυτά τα στοιχεία αναλύθηκαν διεξοδικά στη χθεσινή μεσημεριανή σύσκεψη στο Μαξίμου. Ήταν σαφές πως δεν υπήρχε περιθώριο άλλο. Έπρεπε να ληφθούν τώρα τα μέτρα που λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα προκειμένου να αποφευχθεί το τρίτο κύμα του κορονοϊού.

Στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας – Μόλις 70 ΜΕΘ κενές στην Αττική

Λίγο πριν το «έμφραγμα» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, όπου πλέον οι διαθέσιμες ΜΕΘ είναι ελάχιστες, μετά και την έκρηξη κρουσμάτων στην περιοχή. Οι ημερήσιες εισαγωγές ξεπερνούν τις 200, ενώ οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 70.

Στον Ευαγγελισμό, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, 32 τον αριθμό, είναι κατειλημμένες. Στο Σωτηρία, νοσηλεύονται 66 ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ 18 κλίνες παραμένουν κενές. Στο Γεννηματάς νοσηλεύονται 60 ασθενείς σε 60 κλίνες κορονοϊού, ενώ οι 11 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες. Στο Σισμανόγλειο, οι υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ – 14 – είναι κατειλημμένες, ενώ η κλινική Covid του νοσοκομείου είναι γεμάτη με 26 ασθενείς. Στο ΚΑΤ τέλος, δεν υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, καθώς και οι επτά υπάρχουσες είναι κατειλημμένες.

Συνολικά στις 230 ΜΕΘ της Αττικής, κατειλημμένες είναι οι 166. Την ίδια ώρα, 1500 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες Covid. Παρόμοια η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες κλίνες, αλλά όλοι οι δείκτες είναι στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, ένα σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, κυρίως για την Αττική, ίσως μπορέσει να αναχαιτίσει την πανδημία, και να αποτρέψει το «έμφραγμα» στο σύστημα υγείας.

Ραγδαία αύξηση των μολύνσεων κορονοϊού σε παιδιά

1 στα 8 κρούσματα των τελευταίων ημερών εντοπίστηκε σε ηλικίες κάτω των 17 ετών με περισσότερα από 400 σχολεία να έχουν κρούσμα.

Με τα νέα μέτρα γίνεται υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και για όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές.

Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Αναστέλλεται και η λειτουργία σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς  σταθμούς.

 

 

Πηγή: megatv.com

 
BetMarket 728x90

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ