Η δικαίωση του Βαγγέλη Μαρινάκη: Διεθνώς ρεζίλι και πρόστιμο στην ΕΠΟ για την αδειοδότηση

«Η υπόθεση της Αδειοδότησης είναι μια ακόμα περίπτωση που συνδέεται με τις αυθαίρετες αποφάσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή (σ.σ. Ιάκωβου Φιλιππούση) αναφορικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές που επέφερε στην Ομοσπονδία (υπό την ιδιότητα τότε του Εκτελεστικού Γραμματέα) τις οποίες κι εσείς ο ίδιος ευλογείτε με τη στάση σας» αναφέρει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Super League, Βαγγέλης Μαρινάκης στην επιστολή του (7/3) προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο.  Ακόμη, κατηγορεί την ομοσπονδία ότι για λόγους που ουδέποτε εξηγήθηκαν αποφάσισε να «ξηλώσει» ουσιαστικά από τη θέση του τον μακροβιότερο Προϊστάμενο σε θέματα Αδειοδότησης μεταξύ των χωρών – Μελών της UEFA κ. Γ. Δημητρίου μόνο και μόνο για να «αλώσει» το Τμήμα Αδειοδότησης ώστε να αδειοδοτηθούν ομάδες – φαντάσματα της Superleague 2 και επειδή ο κ. Δημητρίου δεν ήταν αρεστός στο σύστημα Διοίκησης της Ομοσπονδίας».

Για αυτές τις βολές κατά ριπάς ο Βαγγέλης Μαρινάκης δικαιώθηκε. Η επιστολή του εστάλη πριν από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, την Τρίτη (7/3), και στη διάρκεια αυτής έγινε γνωστό ότι η UEFA επέβαλε πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ στην ΕΠΟ για λάθη που εντόπισε στην λειτουργία της αδειοδότησης μετά από την ετήσια αξιολόγηση. Μάλιστα, η UEFA άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μεγαλύτερο πρόστιμο. Συνολικά έγιναν επτά παρατηρήσεις, πέντε μικρές και δυο μεγάλες. Μετά την «καμπάνα» της UEFA, η ΕΕ της ΕΠΟ αποφάσισε ο Μπαλτάκος να πάει στην UEFA, μπας και καταφέρει να σβήσει τη φωτιά και να γλιτώσει η ΕΠΟ μεγαλύτερη ποινή. Επίσης, στο εξής η αδειοδότηση θα υπάγεται στον πρόεδρο της ΕΠΟ και όχι στη νομική υπηρεσία της.

Τι εννοεί ο Μαρινάκης στην επιστολή του; Στις 1/11/21 ο Φιλιππούσης δημιούργησε νέο οργανόγραμμα, το οποίο δεν εγκρίθηκε από την ΕΕ. Είχε ξεσπάσει σάλος καθώς υποβάθμισε το τμήμα αδειοδότησης από διεύθυνση σε τμήμα, καθαιρώντας τον επί χρόνια διευθυντή Γιώργο Δημητρίου και αναθέτοντας την ευθύνη στο μέλος της νομικής υπηρεσίας Βασίλη Σαράκη.

Ο τελευταίος, στη συνεδρίαση της ΕΕ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε το αντικείμενο. «Εκείνο που ξέρω είναι ότι μόνο με τον Γιώργο Δημητρίου δεν υπήρχε πρόβλημα στη διεύθυνση αδειοδότησης», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Τάκης Αγραφιώτης και ρώτησε «ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο και σε ποιον θα καταλογιστούν ευθύνες».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης ρώτησε γιατί ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν ενημερώθηκε άμεσα για την «καμπάνα» της UEFA καθώς ο Μπαλτάκος είπε ότι το έμαθε πριν από λίγες μέρες. Στην συζήτηση που έγινε στην ΕΕ ο Φιλιππούσης φέρεται να είπε ότι δεν είχε αυτός την ευθύνη της λειτουργίας του τμήματος αδειοδότησης.

Από την αρχή τα πράγματα δεν ήταν καλά για τη …νέα κατάσταση στο τμήμα αδειοδότησης. Θυμίζουμε ότι η UEFA είχε παρέμβει για να μπει στο αρχείο η έφεση κατά της αδειοδότησης του Άρη του επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης της ομοσπονδίας, Βασίλη Σαράκη. Αν ο Άρης κόβονταν στην Ευρώπη θα έβγαινε η ΑΕΚ.