Ώρα ευθύνης, μετά το σκάνδαλο στην ΕΠΟ που ξεχείλισε το ποτήρι

Ήρθε στο φως το σκεπτικό της περιβόητης απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ για τον Παναγιώτη Δημητρίου – εκτελεί χρέη προέδρου μετά την παραίτηση Ζαγοράκη-, τον Στέργιο Αντωνίου, Α' Αντιπρόεδρο της ΕΠΟ και τον Ταμία της ΕΠΟ, Κλέαρχο Τζαφέρη.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι καταπέλτης, κατά των μελών του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ που έλαβαν την υπ´αριθμό 22/14.09.2021 καταφανώς παράνομη απόφαση, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να καταργηθεί, ειδικά και φωτογραφικά για δέκα (10) ομάδες, η διαδικασία της αδειοδότησης για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της Super League 2. Έτσι με αυτή την σκανδαλώδη απόφαση το Προεδρείο της ΕΠΟ επιδίωξε να χαριστούν 90.000€ μόνο και ειδικά στις συγκεκριμένες ομάδες και να «ανατιναχθεί» πλήρως το πρωτάθλημα της Super League 2.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, το Προεδρείο της ΕΠΟ πήγε την παρανομία σε άλλο επίπεδο, κατέλυσαν κάθε έννοια αρμοδιότητας και παραβίασαν ευθέως το Καταστατικό της ΕΠΟ, που σε κάθε Εθνική Ομοσπονδία αποτελεί την «Ιερή Βίβλο» της.

Τι λέει η απόφαση

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι παραβίασαν το άρθρο 35ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ που απαγορεύει την τροποποίηση των κανονισμών διεξαγωγής πρωταθλημάτων, όταν αυτά έχουν ξεκινήσει.

Ειδικότερα, οι τρεις αρεοπαγίτες ομόφωνα υποστηρίζουν μεταξύ άλλων: «[…]Επομένως, η ως άνω ληφθείσα από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων απόφαση είναι αντίθετη με τις προαναφερόμενες διατάξεις του καταστατικού και ως εκ τούτου άκυρη» και συνεχίζουν εύγλωττα σε ακόμη πιο σύνθετα μονοπάτια: « Περαιτέρω, με την εν λόγω απόφαση της Ε.Ε.Θ./Ε.Π.Ο. τίθενται προϋποθέσεις συμμετοχής και οργανώσεως της συγκεκριμένης διοργανώσεως της Ε.Π.Ο. (σ.σ. του πρωταθλήματος της Super League 2 2021/2022), ενώ εισάγονται και παρεκκλίσεις από τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ άρθρα 49,50 και 50β) για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2021-2022), δηλαδή επέρχεται τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού, παρά το ότι είχε λάβει χώρα η έναρξη του αντίστοιχου πρωταθλήματος και υφίσταται σχετική ρητή απαγόρευση από το Καταστατικό».

Και αφού η απόφαση αναφέρει ρητά τη διάταξη του άρθρου 35ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ προσθέτει «Έτσι, με τη λήψη της προσβαλλομένης απόφασης παραβιάστηκε και το άρθρο 35ζ του Καταστατικού της ΕΠΟ και ως εκ τούτου αυτή είναι και για το λόγο αυτό άκυρη».

Δηλαδή το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ δεν αρκέστηκε να πει «κύριοι η απόφασή σας είναι παράνομη γιατί παραβίασε τον Κανονισμό Αδειοδότησης, ακυρώνεται και τέλος».

Πήγε ένα βήμα πιο κάτω. Δηλαδή το Διαιτητικό Δικαστήριο είπε ότι το Προεδρείο της ΕΠΟ, αυτοί που «τυπικά» και βάσει των θέσεων τους, έχουν την ευθύνη να τρέχουν καθημερινά την Ομοσπονδία (γιατί όλοι γνωρίζουν ποιοι ουσιαστικά κρύβονται πίσω από αυτούς) παραβίασε το Καταστατικό της ΕΠΟ και μάλιστα με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που το ίδιο το Καταστατικό προβλέπει ότι πρέπει να εκπέσουν των αξιωμάτων τους. Γιατί; Γιατί η παραβίαση είναι τόσο μεγάλη, καθώς πλήττει την ακεραιότητα των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (αφού αλλάζει φωτογραφικά τους όρους μόνο για 10 από τις 36 ομάδες), που αυτοί οι κύριοι δεν μπορούν και δεν πρέπει πια να παραμείνουν στη θέση τους.

Άρα η διαπίστωση της διπλής ακυρότητα της απόφασης Νο 22/14.09.2021 της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ με την ειδική αιτιολόγηση ότι παραβιάζεται η διάταξη της παραγράφου ζ του άρθρου 35 του Καταστατικού της ΕΠΟ, οδηγεί αυτοδικαίως και αυτόματα στην έκπτωση των τριών μελών που την έλαβαν όπως ορίζει το Καταστατικό.

Γιατί δεν τους κήρυξε έκπτωτους το Διαιτητικό Δικαστήριο;

Γιατί ο κανονισμός λειτουργίας του δεν προβλέπει τέτοια αρμοδιότητά του.

Όμως σε μια κανονική ποδοσφαιρικά ομοσπονδία όλη αυτή η συζήτηση θα περίττευε. Το προεδρείο και τα μέλη που με απόφαση ανώτερου δικαστηρίου θα είχαν παραβιάσει τέτοια διάταξη του Καταστατικού, από ντροπή και μόνο θα είχαν πάει σπίτι τους.

Δεν υπάρχει φιλότιμο

Εδώ όμως είναι τόση η διαφθορά που δεν υπάρχει ντροπή και φιλότιμο!!! Και έτσι, παρότι παραβίασαν το Καταστατικό και τίναξαν το πρωτάθλημα της Σουπερλιγκ 2 στον αέρα, όχι μόνο δεν σκέφτονται να παραιτηθούν αλλά βάζουν «λυτούς και δεμένους» για να κρατηθούν στις καρέκλες τους.

Όμως κάθε απόφαση που λαμβάνουν αυτοί οι τρεις (3) κύριοι, από τη δημοσίευση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου και έπειτα είναι παράνομη και ακυρωτέα, βάζοντας την ΕΠΟ σε μια δίνη ακυβερνησίας.

Η κυβερνητική βούληση για «καθαρίσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι δεδομένη. Αυτό εκφράστηκε πέρυσι (25/2/2020) με την συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της UEFA, Alexander Ceferin όπου, εκτός από τις ξεκάθαρες κυβερνητικές εξαγγελίες, είχαμε και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και UEFA. Αυτό εκφράστηκε και προσφάτως στον ύψιστο βαθμό με την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της FIFA, Gianni Infantino. Και αυτό εκφράζεται καθημερινά από τις επαφές των αρμοδίων Υπουργών με τους αξιωματούχους και τα αρμόδια κλιμάκια της UEFA, ώστε οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

Γι' αυτό πέρα από τα όσα δικαστικά επίκεινται, οι διεθνείς ομοσπονδίες που μεριμνούν για το άθλημα διεθνώς δεν μπορεί να επιτρέψουν άλλο αυτή την κατάσταση.

Πρέπει να ενεργοποιήσουν τις δικές τους καταστατικές διαδικασίες, ιδίως αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 8 παρ.2 του Καταστατικού της FIFA και να προχωρήσουν αμελητί στο να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού προσωρινής διοίκησης, προτού η διαφθορά και ακυβερνησία της Ομοσπονδίας οδηγήσει σε δικαστικές ή άλλες παρεμβάσεις που θα αποτελούν περαιτέρω δυσφήμιση του αθλήματος και θα υποθηκεύουν κι άλλο το μέλλον του.

Η δικαστική οδός έχει ήδη δρομολογηθεί καθώς η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι αμείλικτη και δεν αφήνει περιθώρια.

Το θέμα είναι να ληφθούν προληπτικά μέτρα από την FIFA και την UEFA πριν το ελληνικό ποδόσφαιρο ολοκληρωτικά ξεψυχήσει.

Πηγή: in.gr