Λ-άγιος, ο Θεός...

Σαν σήμερα, πριν από 27 χρόνια (7 Ιανουαρίου 1989), ο Ολυμπιακός κατακτούσε μια σπουδαία νίκη επί της ΑΕΚ.

Ήταν το ματς για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1989-90, το οποίο διεξήχθη στην Ρόδο και είχε για μεγάλο πρωταγωνιστή τον ανυπέρβλητο Λάγιος Ντέταρι.

Ο Μαγυάρος σούπερ σταρ, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές, που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Ελλάδα, οδήγησε εκ του ασφαλούς τον Θρύλο στη μεγαλειώδη νίκη στο "σμαραγδένιο" νησί...

Μπροστά σε χιλιάδες φίλους του, που γέμισαν το γήπεδο της Ρόδου, ο Ολυμπιακός του Γιάτσεκ Γκμοχ τότε, προηγήθηκε στο 8ο λεπτό χάρη σε ατομική ενέργεια και υποδειγματικό πλασέ του Ντέταρι.

Οι "ερυθρόλευκοι", οι οποίοι εκείνη την εποχή ταλανίζονταν από το σκάνδαλο Κοσκωτά (είχε διαφύγει στις ΗΠΑ) και την σύλληψη του Αργύρη Σαλιαρέλη ως συνεργό του μεγαλο-απατεώνα, "πάλεψαν" με... νύχια και με δόντια για τη νίκη κόντρα στην πρωτοπόρο -μέχρι εκείνο το ματς- ΑΕΚ.

Η Ένωση ισοφάρισε σε 1-1 με τον Πεππέ στο 50', τελικά όμως "μίλησε" η ψυχή και η ποιότητα του Ολυμπιακού, ο οποίος έφτασε στην τελική επικράτηση με 2-1 χάρη σε γκολάρα του Μηνά Χαντζίδη στο 80'. Ο "Γερμανός" έκανε μία από τις γνωστές του "κούρσες" και την κατάλληλη στιγμή με μια εκπληκτική λόμπα "κρέμασε" τον keeper της ΑΕΚ, Οικονομόπουλο, διαμορφώνοντας το τελικό 1-2 υπέρ του Θρύλου!

Μ' αυτή τη νίκη, οι "ερυθρόλευκοι" έπιασαν την ΑΕΚ στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά εκείνη την εποχή ο Ολυμπιακός... απαγορευόταν να στεφθεί πρωταθλητής...