Τον γλίτωσε ο Γκριν!

Τα... μάτια του λίγο έλειψε να βγάλει ο Ολυμπιακός στη Λευκάδα. Το +16 του τρίτου δεκαλέπτου, έγινε μέχρι και -5, αλλά στο φινάλε ανέλαβε δράση ο Έρικ Γκριν, ο οποίος με δύο τριποντάρες έκανε το 94-89, 94-95. Μάλιστα, σημείωσε το δεύτερο τρίποντο ένα δευτερόλεπτο από το φινάλε. Αυτοκαταστροφικός ο πρωταθλητής Ελλάδας, πρέπει να του γίνει μάθημα το σημερινό παιχνίδι.

Ο Σπανούλης με 19 πόντους και 11 ασίστ (και 4 λάθη), ο Λοτζέσκι με 16 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο γκριν με 13 πόντους (3/5 τρίποντα) και 4 ριμπάουντ ξεχώρισαν για τον Ολυμπιακό. Από τη μαχητική Δόξα Λευκάδας που το πάλεψε μέχρι το φινάλε, ξεχώρισε ο Γουέλς με 27 πόντους, ο Ντόμπλας με 16 και 6 ριμπάουντ και οι Σκοτ και Τσαλδάρης που σημείωσαν από 15 πόντους.

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στην αρχή, αλλά πολύ σύντομα φανέρωσε και μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα. Τόσο μεγάλο που δέχτηκε 26 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και ανάγκασε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να πάρει τάιμ άουτ, παρά το (μικρό) προβάδισμα (15-17)! Πάντως, τίποτα δεν άλλαξε σε αυτή την πρώτη περίοδο. Αμυντικά είχε σοβαρά θέματα, αλλά επιθετικά «πέταγε» ο Ολυμπιακός, που είχε σε πολύ καλή μέρα τον Σπανούλη. Ο αρχηγός του Θρύλου είχε 7 πόντους και 5 ασίστ σε αυτά τα περίπου 8 λεπτά που έπαιξε.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν μία... αντιγραφή του πρώτου. Στην άμυνα υπήρχαν τα γνωστά θέματα, μπροστά, όμως, ο Ολυμπιακός έβρισκε πάντα λύσεις, είτε με τον Μπιρτς (4 σερί πόντους), είτε με τον Γκριν (7 πόντους σε αυτό το δεκάλεπτο με 2/3 δίποντα και 1/2 τρίποντα), είτε με τον Λοτζέσκι (στο πρώτο ημίχρονο είχε 8 πόντους, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο!), είτε με τον Αγραβάνη (6 πόντους στα 5:39’’ που έπαιξε στο «5»). Μάλιστα, προς το τέλος του β’ δεκαλέπτου, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν ένα μικρό προβάδισμα 7 πόντων (45-52).

Στην τρίτη περίοδο, ο Ολυμπιακός άρχισε να «χτίζει» μία καλή διαφορά. Με τον Γιανγκ να σκοράρει 8 πόντους και να δείχνει να ανεβαίνει και τον Λοτζέσκι να προσθέτει άλλους 6 πόντους, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν να καθαρίζουν το ματς, έστω και δύσκολα. Μάλιστα, η διαφορά έφτασε μέχρι και το +16 (65-81), αλλά αυτό που ακολούθησε στο τελευταίο δεκάλεπτο, δεν έχει προηγούμενο.

Η χαλαρότητα που έδειξαν οι παίκτες του Ολυμπιακού σε αυτό το δεκάλεπτο ήταν απίστευτα μεγάλη και είχε ως αποτέλεσμα να ξαναβάλουν στο παιχνίδι τη Δόξα. Με τον Γουέλς να κάνει πολύ μεγάλο ματς (το τελείωσε με 27 πόντους!), οι γηπεδούχοι όλο και πλησίαζαν. Με σερί 11-0 και 20-5 και 29-8, όχι μόνο μάζεψαν τη διαφορά, αλλά έφτασαν να προηγούνται κιόλας (86-85). Μάλιστα, έφτασαν να προηγούνται και με +5 (94-89), χάρη σε συνεχόμενους πόντους του Γουέλς, τον οποίο κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει. Κάπου εκεί, όμως, ανέλαβε δράση ο Γκριν. Με δύο τρίποντα του Αμερικανού, το ένα στο 1’ από το φινάλε (94-92) και το άλλο στο 1’’ από το τέλος ου αγώνα (94-95), ο Ολυμπιακός γλίτωσε την ήττα και την «αυτοκτονία» στη Γλυφάδα.

Ασφαλώς, όμως, η κακή αντίδραση της ομάδας στο 4ο δεκάλεπτο, αλλά και γενικότερα η τραγική άμυνα (94 πόντοι είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ), πρέπει να γίνουν ένα μεγάλο μάθημα ενόψει της συνέχειας. Κρατάμε τη νίκη, λοιπόν, και τίποτα άλλο, και προχωράμε παρακάτω...

Τα δεκάλεπτα: 26-26, 47-52, 65-81, 94-95